Welkom op mijn persoonlijk blog

Blog

De lekkerste digestiefs voor bij de koffie komen uit Italië

Je kent het wel, je het net heerlijk getafeld in je favoriete restaurant. Het dessert is al soldaat gemaakt en nu is het tijd voor de koffie. Vaak willen we daar dan nog ‘iets lekkers erbij’. Met dat lekkers bedoelen we natuurlijk een digestief. The finishing touch na een geslaagde avond. Welke van volgende overheerlijke sterke drankjes bij de koffie is jouw favoriet?

Limoncello

In zowat elk restaurant dat zich nog maar een beetje Italiaan durft noemen, krijg je het zonder vragen gratis bij je koffie: de limoncello. Deze zoete citroenlikeur die je in een shotglas voor je neus krijgt geschoteld, gaat er bij iedereen vlotjes in. De échte Italiaan, die brouwt zijn Limoncello natuurlijk zelf. Heb je het geluk huisgemaakte limoncello te proeven, dan blijft het gegarandeerd niet bij eentje. Belangrijk is dat dit drankje ijskoud wordt geschonken. Een koude Limoncello, recht uit de koeling is werkelijk overheerlijk bij een tas versgemalen Italiaanse koffie.

Amaretto

Typisch bij een koffie na het diner wordt Amaretto geserveerd. Dat is geen verrassing want de aroma’s van koffie smelten als vanzelfsprekend samen met deze mierzoete likeur op basis van amandelen tot een uitgebalanceerde smaakbom. Het is zonder twijfel een ‘match made in heaven’. De likeur wordt overigens ook in tiramisu verwerkt. Wil je thuis ook eens een koffie met Amaretto maken? Gebruik dan ook rasechte Italiaanse koffie zoals van het merk Segafredo, zo begeef je je na één enkele slok al in Italiaanse sferen.

Sambuca

Wie van drop houdt, houdt zonder twijfel ook van Sambuca, de bekende anijslikeur  afkomstig uit de laars van Europa. Het is een doorzichtige drank met een alcoholpercentage van 40%. Het smaakvolle goedje wordt troebel wanneer je er water (of ijs) aan toevoegt. Een leuk weetje: Als je de Sambuca geserveerd krijgt zoals het hoort, zitten er niet 1 maar 3 koffiebonen in je glas. De koffiebonen zijn niet enkel ter decoratie. Nee, ze representeren gezondheid, geluk en rijkdom! Gecombineerd met een heerlijke Lavazza koffie of een andere koffie van Italiaanse bodem komt deze geestverruimende drank helemaal tot zijn recht.

Bailey’s

Koffie met koffielikeur, kàn het nog beter? We spelen misschien wat vals want Bailey’s is niet echt Italiaans, maar mag naar onze mening niet ontbreken uit het lijstje ‘lekkerste digestiefs’. De romige textuur van deze populaire ‘Irish Cream’ is een ware upgrade voor je koffie. Net als bij Amaretto wordt Bailey’s apart (met of zonder ijs) bij je koffie geserveerd. Opgepast: bestel je een ‘Bailey’s coffee’ verwacht je dan aan een koffie met het digestief al in verwerkt en als topping opgeklopte slagroom.

Wacht je liever met je lievelingsdrankje tot na de koffie? Dan bestel je in feite een pousse-café. Waar je voorkeur ook naar uitgaat voor, tijdens of na, één ding is zeker: koffie en Italiaanse sterke drankjes zijn een ideaal stel.

Geef een reactie