Welkom op mijn persoonlijk blog

Blog

Een beetje licht tijdens de wintermaanden

lamp buiten aan huis

Ongeveer een maand geleden ging de wintertijd weer in. Tijdens een Halloween-feestje waar ik op dat moment was konden wij mooi een uurtje extra doorgaan, maar de volgende dag merk je alweer wat voor verschil dat ene uurtje maakt. ’s Avonds wordt het alweer vroeg donker, dus als je rond zes uur thuis komt van je werk is de zon al lang verdwenen. Uiteraard brengen de koude maanden ook een hoop genot, met alle feestdagen en kerstgevoelens. Het is daarom voor mij altijd een gemixt gevoel. Veel gezelligheid en warmte van de feestdagen, maar ook kou en duisternis op straat. Uiteraard probeer ik de gezelligheid de boventoon te laten voeren. Iets wat altijd helpt om de gezelligheid en warmte uit te stralen is de leuke verlichting. Niet alleen de kerstverlichting draagt hier een hoop aan bij, ook de normale buitenverlichting helpt behoorlijk.

Thuis komen met de juiste gevoelens

Zeker als je alleen woont, of als eerste thuis komt, dan kom je in het donker thuis. Het geeft enigszins een verlaten en eenzaam gevoel. Nou wil je natuurlijk niet álle lampen aan laten staan, maar het is wel fijn om een beetje verlichting te hebben bij thuiskomst. Als het aan mij ligt dan zou kerstverlichting het hele jaar door overal hangen, maar dit is natuurlijk een verspilling van het geld en de energie. Ook als je niet zo van de kerstverlichting bent dan kan je met een klein lampje naast het huisnummer, of een paar sfeerlampjes in de voortuin al een stuk betere atmosfeer creëren. Het helpt voor mij bijvoorbeeld heel erg om dat kleine beetje verlichting te hebben. Het voelt dan niet zo verlaten.

Anti-inbraak

Als een woning er voor jou verlaten uitziet, dan ziet het er voor mensen met kwade bedoelingen natuurlijk ook zo uit. Een woning waarbij het duidelijk is dat er niemand thuis is, loopt altijd meer risico dan een woning die er “bezet” uit ziet. Een paar kleine lampjes bij het raam, voor de deur of achter de gordijnen kan de indruk wekken dat iemand thuis is. Waar nodig kun je de lampen ook op een timer zetten. Tegenwoordig hoeft het met LED lampen amper geld te kosten om een paar uur per dag een handjevol lampen aan te laten staan. Bovendien helpt het om in de ijskoude buitenlucht het sleutelgat te kunnen vinden. Zeker na een gezellig nieuwjaar, of een paar kerstdagen kan het erg lastig zijn om de sleutel er in te krijgen.

Geef een reactie