Voor veel mensen geldt dat ze hun eerste auto waarschijnlijk kopen vlak na het behalen van hun rijbewijs. Dat is natuurlijk super handig, want zo leer je echt goed rijden en ben je niet meer afhankelijk van het openbaar vervoer met vele vertraagde treinen en bussen die niet op komen dagen. Natuurlijk kun je met de auto ook in de file terecht komen en is het soms erg lastig parkeren, vooral in de randstad, maar toch geeft een auto ook veel voordelen en vrijheid. Ben jij inmiddels toe aan je eerste auto of wil je juist je oude auto inleveren voor een nieuwer exemplaar? Lees dan snel verder, want in dit artikel worden er een aantal tips gegeven over de aanschaf van een auto.
Tip 1: Weet waar je koopt
Een belangrijke eerste stap is oriënteren. Er zijn veel personen en zaken die tweedehands auto’s aanbieden. Deze bedrijven zitten over het hele land verspreid en daarom is het belangrijk goed te checken bij welke partij je een auto aan zou schaffen. Sommige aanbieders verkopen bijvoorbeeld schadeauto’s zodat ze opgeknapt kunnen worden en opnieuw verkocht kunnen worden. Een schadeauto verkopen, is niet hetzelfde als een auto inleveren bij een dealer. Let er daarom op dat je geen kapotte auto koopt, tenzij je juist heel handig bent en graag de auto zou willen opknappen en door wil verkopen. Dan kun je bijvoorbeeld kijken op de website osw.be.
Tip 2: Vergelijk soorten auto’s
Waarschijnlijk heb je wel een wensenlijstje en weet je of je een grote of kleine auto wilt. Misschien heb je ook een voorkeur voor een bepaalde kleur en model. Op internet kun je vaak veel vergelijkingssites vinden om handig de verschillende auto’s met elkaar te vergelijken. Ook kun je op de site van de RDW een kentekencheck uitvoeren. Op deze manier kun je bijvoorbeeld zien of een auto naar Nederland geïmporteerd is of altijd van Nederlandse eigenaren is geweest. Let op, veel verschillende eigenaren is meestal geen goed teken, dus wees daar kritisch op!
Tip 3: Maak een proefrit
De enige manier om erachter te komen of een auto echt goed en fijn is, is door erin te rijden. Neem hiervoor dan ook echt de tijd, rijd gerust een uurtje rond en pak daarbij allerlei soorten wegen mee. Op internet kun je nog verdere tips lezen over het maken van een proefrit. Daarnaast heb je als koper een onderzoeksplicht, waardoor je dus naast je proefrit ook nog vragen kunt stellen aan de verkoper. Zo kun je de verkoper bijvoorbeeld vragen naar de onderhoudshistorie van de auto.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.