Welkom op mijn persoonlijk blog

Blog

Hoe organiseer je een te gekke online wine tasting?

Met een beetje geluk mogen we straks steeds meer. Maar de gesloten deuren van restaurants en (wijn)bars hebben ervoor gezorgd dat we creatief bezig zijn geweest om onze culinaire en gastronomische behoeften te vervullen. Gelukkig zijn er restaurants die een luxe diner voor thuis aanbieden, waarbij de voorbereidingen zijn getroffen door de kok en u thuis zelf de gerechten afmaakt. Maar, avonden tafelen met vrienden, daar is geen alternatief voor. Een leuke tip: organiseer een avond met vrienden, maar dan allemaal in uw eigen woonkamer. Organiseer een online wijnproeverij! Wij tippen: wat te kiezen, bij het wijn kopen?

U kunt ervoor kiezen om rode en witte wijnen uit dezelfde wijnfamilie te proeven. De Franse druivenfamilie Pinot bijvoorbeeld! Deze bestaat uit de Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Meunier, Pinot Burot en aan het hoofd van de familie staat natuurlijk Pinot Noir. De familieleden zijn niet altijd gemakkelijk voor hun eigenaar, want de druiven zijn gevoelig voor ziektes. En Pinot Noir is lastig te cultiveren: als de druif te vroeg geoogst wordt of het te koud was, is de wijn mogelijk te licht of heeft hij een vegetale smaak.

Pinot Noir

Maar indien goed gerijpt, worden van Pinot Noir enkele van de meest prestigieuze wijnen ter wereld gemaakt. De druif heeft een grote rol in topwijnen uit Franse wijnstreken Champagne en Bourgogne. Wijnen uit Bourgogne is door Pinot Noir (en Chardonnay) wereldwijd op de kaart gezet. Wat ruikt en proeft u als u een goede Pinot Noir in uw glas heeft? Het plezier begint bij het walsen: Pinot Noirs hebben een zeer aantrekkelijke, rijke geur. Jonge wijnen van deze druif ruiken naar zoete aardbeien, frambozen en viooltjes. Betreft het een oudere Pinot Noir? Dan zijn in de geur nog steeds aardbeien te ontwaren, maar is daar een dikkere, malse pruimengeur bijgekomen. Bent u niet dol op stevige tannines? Dan is de Pinot Noir een wijn voor u.

Pinot Blanc

Het witte druivenras Pinot Blanc is veelzijdig en er kunnen veel verschillende wijnen van gemaakt worden. Van zoete dessertwijnen tot droge wijnen. Proef tijdens de proeverij Pinot Blancs uit verschillende landen. Bijvoorbeeld één uit Noord-Italië, waar de druif veelvuldig aangeplant is en knisperende frisse witte wijnen oplevert, bijna altijd van 100 % Pinot Blanc. Pinot Gris wordt in Italië vaak Pinot Grigio genoemd. Proef daarnaast een Pinot Blanc uit de Elzas en geniet van het lichte, frisse karakter met smaken van wit en geel fruit en bloemen.

Het verschil van een wijnglas

Leuk om mee te experimenteren: proef dezelfde wijn uit verschillende wijnglazen. Het zal u verbazen wat een verschil dat kan maken. Proef een Pinot Blanc uit een glas met kleine, taps toelopende kelk en uit een groot glas, dat bovenaan breed uitloopt en meer openstaat. Het glas waaruit je een wijn drinkt, bepaalt hoeveel zuurstof er bij een wijn komt en daarmee hoe de smaak zich ontwikkelt vanaf het moment dat de kurk (of schroefdop) eraf gaat en de wijn weer in contact komt met lucht.

Geef een reactie