Ga jij een nieuwbouwwoning laten bouwen of zelf bouwen? Dan wil je graag weten welke kosten er gemaakt worden voor de bouw van de woning en waar je allemaal aan moet denken. De aankoopsom van de woning staat vast, maar de rest van de kosten zijn variabel en kunnen uiteenlopen. Omdat je de eerste bewoner bent, hoef je geen rekening te houden met overdrachtsbelasting of kosten voor een makelaar of taxatie. Je hebt wel met andere kosten te maken, zoals bouwrente of meerwerk. Wat voor kosten kun je verwachten bij een nieuwbouwwoning?
Bouwrente
Een van de bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden, is bouwrente. Dit is de rente die je aan de aannemer of ontwikkelaar betaalt voor de kosten die hij al heeft gemaakt voor de start van de bouw. Aan het bouwplan van de woning kun je vaak extra opties toevoegen, zoals een uitbouw, apart toilet of extra stopcontacten. Dit meerwerk kun je meefinancieren in je hypotheek. E en adviseur kan een schatting van deze kosten, meenemen in een advies voor een passende hypotheek.
Rekeningen betalen tijdens de bouw
Gedurende de bouw van je woning komen er facturen binnen voor o.a. de fundering, vloeren, dakpannen, het leidingwerk en werfhekken kopen om de bouw af te schermen. Deze facturen betaal je uit een zogenaamd bouwdepot. Als je bij de notaris bent geweest voor het tekenen van de hypotheekakte, wordt van de hypotheek eerst de grond betaald aan de ontwikkelaar. Samen met eventuele andere opstartkosten. De facturen die je tijdens de bouw binnen krijgt, betaal je uit een zogenaamd bouwdepot. Het bedrag dat overblijft, wordt in het bouwdepot gestort waaruit je de overige bouwrekeningen betaalt tijden de bouw.
De oplevering van je nieuwbouwhuis
Na lang wachten is het eindelijk zover, je nieuwbouwwoning wordt opgeleverd. Vaak word je een week of twee daarvoor al uitgenodigd voor een vooroplevering. Met de aannemer maak je dan een rondje door het huis en kun je de woning al controleren op eventuele gebreken. Als het huis klaar is voor oplevering, heb je recht op een opleveringskeuring. Het is verstandig om op dat moment een bouwkundige mee te nemen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Hij of zij zal kritisch kijken naar de staat van het huis. Zo weet je zeker dat je in een woning gaat woning die perfect is gebouwd.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.