Welkom op mijn persoonlijk blog

Blog

Oude en moderne tradities voor de geboorte van een kind

De geboorte van een kind is altijd een heuglijke gebeurtenis. Wereldwijd vieren mensen geboortes met feestelijke tradities. Tradities die verschillen van streek tot streek, maar evolueren ook naarmate de tijd verandert.

Hier in de lage landen wordt de geboorte van een kind meestal gevierd met een officiële aankondiging in de vorm van een geboortekaart. Die kaarten waren ooit erg traditioneel, in blauw voor jongetjes en roze voor meisjes. Niet lang na de geboorte volgde het doopfeest, waarbij de boreling in de kerkgemeenschap werd opgenomen.

Suikergoed in pampers

Steeds minder mensen laten hun kinderen dopen, maar de traditie van het doopfeest is niet verdwenen. Het kreeg gewoon een andere invulling. Waar mensen vroeger hun kinderen lieten dopen om ze in de kerkgemeenschap op te nemen, geven ze nu een geboortefeest.

Zo’n geboortefeest ziet er dan wel wat anders uit. Het heeft niets met religie te maken en de traditie waarbij doopsuiker uit een (schone) luier van het kind werd gegoten, is ook verdwenen. Maar de essentie is nog hetzelfde: de baby wordt liefdevol opgenomen in de familie en vriendengroep van de ouders.

Beschuit met muisjes

Dat de tradities rond de geboorte van een kind erg kunnen verschillen per streek en per land, zien we aan de tradities van onze noorderburen. Wij Vlamingen hebben veel gemeen met Nederlanders, en toch zijn we zo verschillend.

Vlaamse ouders delen doopsuiker bedankjes uit, vaak mooie zakjes of doosjes gevuld met suikerbonen of ander snoepgoed. Nederlanders serveren dan weer beschuit met muisjes. Deze ‘muisjes’ zijn kleine suikerbolletjes met anijssmaak en je kan ze in de kleuren blauw en roze kopen. Het doet wat denken aan hagelslag, maar toch is het helemaal anders.

Geboortekaarten en doopsuiker

Wat we wel gemeen hebben met onze noorderburen, is het versturen van een geboortekaartje bij de geboorte van een kind. Op die kaarten staat, naast de naam en de namen van de ouders, vaak de datum, het gewicht en de lengte van de baby. Ook trotse peters en meters worden vermeld. Een mooi versje of gedichtje maakt het geheel af.

Geboortekaarten zijn niet langer een stijf en formeel gegeven, maar bestaan in alle vormen en maten. Ouders kiezen vaak geboortekaarten die bij hun persoonlijke stijl passen en trekken die stijl vaak door naar de doopsuiker en bedankingskaarten. Vaak wordt zelfs de babykamer in een dezelfde stijl ingericht.

De geboorte van een baby is heuglijk nieuws. Niet moeilijk dus dat wij mensen zo veel tradities  hebben. Het is tenslotte een mijlpaal, de start van een nieuw leven. En dat moet gevierd worden.

Geef een reactie