Welkom op mijn persoonlijk blog

Blog

Waarom kies je voor een elektrische fiets?

Elektrische fietsen worden steeds meer gezien op straat. En voor goede reden! Er zitten vele voordelen aan het hebben en gebruiken van een elektrische fiets. Is het tijd om een nieuwe fiets aan te schaffen? In deze blog lees je alles over de verschillende elektrische fietsen en staan de voordelen ervan precies op een rijtje.

Elektrische fiets

Een elektrische fiets wordt aangedreven door een motor, waardoor er trapondersteuning geboden wordt tijdens het fietsen. Iemand moet nog wel trappen, maar het zal een stuk makkelijker gaan dan zonder de trapondersteuning. Er bestaan vele soorten elektrische fietsen. De elektrische stadsfiets zijn het bekendst. Deze fiets is perfect voor dagelijks gebruik, zoals om te gebruiken om naar het werk te fietsen, naar schoon, naar de supermarkt of andere dagelijkse ritjes. Een elektrische transportfiets is een goede om te geven aan de scholieren. De transportfiets heeft veel bagageruimte, ziet er stoer uit en kan langere ritten aan. Dan is er nog een elektrische bakfiets, wat voor zichzelf spreekt. Een elektrische fiets is vaak beschikbaar in dames- en herenmodellen.

Naast een elektrische fiets bestaat er ook een speed pedelec. Deze werken wel anders en er is ook meer voor nodig om de fiets te kunnen gebruiken. Bij normale elektrische fietsen kan iemand gewoon opstappen en gaan. Speed pedelecs gaan tot 45 km/ uur, waardoor het verplicht is om een rijbewijs te hebben, een kentekenplaat en de goede uitrusting. Iemand zal wel snel op de bestemming zijn.

Aandrijving

Zoals al gezegd, heeft een elektrische fiets een trapondersteuning. Maar waardoor ontstaat dit? Er zijn drie opties: een elektrische fiets kan een voorwielmotor, middenmotor of achterwielmotor hebben. De verschillende types verschillen in techniek en kunnen anders aanvoelen voor de fietser. Het populairst en meest verkocht is de middenmotor. Deze heeft een krachtige ondersteuning en zorgt ervoor dat het gewicht in het midden van de fiets ligt. Een voorwielmotor is over het algemeen iets goedkoper en is wat stiller dan de middenmotor. De achterwielmotor ondersteunt met een natuurlijk gevoel. Om aan te voelen welke het lekkerste fietst, is het mogelijk om proefritjes te maken. Dit kan bijvoorbeeld op een Flyer elektrische fiets.

Voordelen

Een elektrische fiets maakt het fietsen makkelijk, dat is het grootste voordeel. Korte afstanden, lange afstanden, eigenlijk maakt het niet uit. Iemand kan lekker fietsen zonder dat zij al te veel inspanning hoeven te leveren. Dat maakt het makkelijker om de fiets te nemen in plaats van de auto, wat weer milieubewust is. Steeds meer plekken krijgen oplaadpunten, waardoor iemand nooit zonder energie zal zitten. Een fietser zal daarnaast geen last hebben van files, parkeerproblemen of andere problemen die automobilisten kunnen ervaren.

Een elektrische fiets is een stukje duurder dan de algemene stadsfiets, maar wel voordeliger dan andere vervoersmiddelen. Daarnaast komt nog bij dat er geen wegenbelasting betaald hoeft te worden en dat verbruikskosten relatief laag zijn. Verder gaat een elektrische fiets aardig lang mee wanneer er niets geks mee wordt gedaan en kan het zeker gezien worden als een investering.

Geef een reactie